Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

20 éves jubileumukat ünnepelték az ELTE Természtrajzi Múzeum kiállításai

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves évfordulóját ünnepelte 2022. június 17-én. A jubileum alkalmából egyetemi vezetők, a múzeum egykori és jelenlegi munkatársai tartottak köszöntőt.

Az ünnepség nyitányaként a vendégek megtekinthették a gyűjteményekben őrzött kulturális értékeket. Néhány különleges műtárgy is bemutatásra került, többek között egy Árpád-házi herceg, Macsói Béla koponyája, mely 1915-ben került elő a budapesti Margit-szigeten található Margit kolostor sekrestyéjének feltárásakor. A csontmaradványain talált sérülések alapján a herceg különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekmény áldozatául esett. Megcsodálhatóvá vált a matematikai gyűjtemény százéves könyvritkasága, az 1893-ban közre adott Érettségi vizsgálati mathematikai feladatok gyűjteménye, valamint az űrből érkezett pallasit meteorit, mely 1781-ben Mária Terézia legidősebb lánya, Mária Anna főhercegnő ásványgyűjteményével került Egyetemünkre, megalapozva a jelenlegi ásvány- és kőzetgyűjteményünket.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Dr. Borhy László kiemelte az egyedülálló gyűjtemény megóvásának és gyarapításának fontosságát, egyúttal köszönetét és elismerését kifejezve a múzeum dolgozóinak áldozatkész, példaértékű munkája iránt. Dr. Harman-Tóth Erzsébet múzeumigazgató az intézményre az egyetemi közösség kovászaként tekint, mely egyedülálló módon képes az egyetem tudományos-oktatási tevékenységét és ismeretterjesztő feladatait is ötvözni. A rendezvényről részletes beszámolót itt talál.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Természetrajzi Múzeum